Cena americkej ropy na začiatku týždňa mierne vzrástla

27.01.2014 Celý región

Singapur 27. januára (TASR) - Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa vydali rozdielnymi smermi. Americká ropa mierne posilnila, ale rast obmedzujú očakávania, že centrálna banka (Fed) bude pokračovať v obmedzovaní monetárnych stimulov. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloommberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes ráno o 7.43 SEČ predával po 96,72 USD (70,67 eura). To je o 8 centov viac ako v piatok (24. 1.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatku oslabil o 68 centov a uzavrel obchodovanie na 96,64 USD za barel. Marcový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 25 centov na 107,63 USD/barel.

Investori sa predpoludním sústredia predovšetkým na správu nemeckého inštitútu pre výskum ekonomiky Ifo o nemeckej podnikateľskej dôvere. Analytici očakávajú mierny nárast najdôležitejšieho indikátora nálady v nemeckej ekonomike.

Štart do nového týždňa je poznačený nervozitou na finančných trhoch z dôvodu turbulencií na rozvíjajúcich sa trhoch, ako sú Turecko a Argentína. Dôvodom sú obavy zo slabého rastu, z tohto, že americká centrálna banka (Fed) obmedzí prísun lacných peňazí na trh a z politických problémov.

V utorok (28. 1.) sa začína dvojdňové zasadnutie menového výboru Fedu. Experti počítajú s tým, že výbor opäť obmedzí program výkupu dlhopisov.
 

Vyberte región